910-987 yılları arasında yaşayan ve dişlerinin renginden dolayı Bluetooth (Mavi Diş) lakabı ile tanınan Kral Harald’ın hazinesi Almanya’da bir adada çalışan amatör arkeologlar tarafından bulundu.
Bluetooth ( Mavi Diş ) Danimarka ve Norveç topraklarına hüküm süren Vikingler’den ayrı olarak savaşmak yerine konuşmayı sevdiği yönünde söylentiler bulunmaktadır. Kral mavi böğürtleni çok sevdiği ve devamlı yediği için dişlerinin mavi renge sahip olduğu söylenir. Bu sebeple ingilizce’de mavi diş anlamına gelen ‘Bluetooth’ adı verilmiştir.
Bluetooth ismiyle meşhur Kral Harald’ın Hazinesi
Kral Harald 910-987 yıllarında yaşamış Danimarka topraklarının haricinde Kuzey Almanya, Güney İsveç ve Norveç’in belirli bir kısmında hüküm sürmüş ancak oğlu Sven Gabelbart’ın kendisine isyan etmesiyle beraber Pomeranya’ya (Kuzey Polonya ve Doğu Almanya’nın bugünkü bölümü) kaçmak zorunda kalmıştır. Pomeranya’ya kaçtıktan bir müddet sonra hayata gözlerini yuman Bluetooth isimli Kral Harald ölümüyle birlikte hazinesini de tarihe gömmüştü.
Kral Harald’ın Hazinesinden Neler Çıktı?
Amatör Rene Schoen ve 13 yaşındaki öğrencisi Luca Malaschnitschenho Almanya’da ki en büyük ada olan Rügen’de metal dedektörlerle keşif yaparken bir metal parçasına rastlarlar. İlk başka dikkatlerini çekmeyen bu metal parçasının daha sonralarda gümüş olduğu anlaşılınca daha dikkatli bir araştırma yapma kararı alınır.
Bölgede yapılan geniş çaplı araştırmadan sonra Bluetooth’a ismi verilen Mavi Diş lakaplı Kral Harald’ın hazinesine ulaşıldı. Bulunan eşyalar arasında ”Thor çekici, Vikinglere özgü bilezikler, kolyeler, yüzükler, broşlar ve 500-600 arasu madeni para bulundu. Madeni paralar arasında MS 714 tarihli Şam’da basılan dirhemler bulunurken en yeni madeni paranın ise MS 983 tarihine ait peni olduğu konusunda açıklama yapıldı.
Bluetooth Teknolojisi ile Kral Harald Arasında ki Bağ
Hükmettiği topraklar bugünün Danimarka, Kuzey Almanya, Güney İsveç ve Norveç’in bir kısmından oluşuyor. Jim Kardach isimli Inter’de çalışan bir mühendis Kral Harald’ın bulunduğu dönemde Danimarka’da birleştirici bir kral rolü olduğunu öğrenince, teknolojik cihazlar arasında kurmayı hedefledikleri köprüye de Bluetooth adı veriliyor. Bluetooth’un logosu Vikingler’in kullandığı Runik yazı tipinde ‘h’ ve ‘b’ harflerinin karşılığı olan iki harfin birleştirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır.